Ayak Bileğinde Kramp Nedenleri

Ayak Bileğinde Kramp Nedenleri Normal şartlarda ilk olarak kaslar kasılır ve sonrasında gevşerler. Bu durum derinin ve iskeletin hareket etmesine olanak sağlar. İşte böyle durumlar kasların kasılıp tekrardan gevşemeyerek kısa süreliğine kasılır halde kalmasına kramp, yani tıp dilinde Tetani adı verilmektedir. Bu bilimsel açıklamalara dayanarak ayak bileklerinde kramp oluşumunun imkânsız olduğunu anlayabiliriz. Fakat ayak bileklerinin bazı durumlarda sertleşerek hareket fonksiyonlarını kaybedebildiği gözlemlenmiştir. Şimdi ayak bileğinde kramp nedenleri nelerdir detaylı bir şekilde inceleyelim;
Ayak Bileğinin Hareket Ettirilememesi Durumu
İnsanlarda bilekler tamamen bir eklem noktasıdır ve bu noktalarda çeşitli girinti ve çıkıntılar oluşturmaktadır. Ancak eklem denildiği zaman hareketlere bağlı oluşan aşınmalarda ilk akla gelen olaylardan biri kramp olmalıdır. Bahsedilen aşınmaların meydana gelmemesi için tüm eklem bölgeleri vücuttaki sıvılar ile yağlanır. Ancak bu yağların kaliteleri çocukluk yaşlarından yaşlılığa doğru ilerledikçe düşebilmektedir. Bu kalitenin düşmesi demek; eklem yapısının bozulması, hareketleri sağlayan kasların bazı kramplar nedeniyle iş göremez hale gelmesi ve buna benzer durumların oluşması gibi problemlere yol açabilmektedir.
Ayak Bileğinde Kramp Nedenleri

Bu konuda bilimsel açıklamalara dayalı kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle krampların nedenleri şimdiye kadar kesin olarak saptanamamıştır. Ancak krampları oluşumunda ihtimal verilen bazı durumlar vardır. Aşağıda yer alan nedenler, kramp oluşumlarında ilk akla gelen nedenlerdir;
- Solunum ya da terleme yoluyla çok fazla sıvı ya da elektrolit kaybına yol açan ağır ve yoğun egzersizler çoğu zaman kramp nedeni sayılabilir.
- Aynı şekilde çeşitli idrar söktürücü ilaçların kullanımı da kramplara yol açabilir. Ancak bu noktada kaybedilen elektrolit ve sıvı besin yoluyla karşılanırsa kramp oluşmaz.
- Magnezyum ve kalsiyum eksikliği veya değerlerinin düşüklüğü, kas liflerinin ve sinir uçlarının uyarılabilişini yükselttiğinden dolayı kramp oluşabilir.
- Aşırı kusma, idrar söktürücü, ishal, beslenme bozukluğu ve hemodayiz elektrolitlerin serum düzeylerinde düşüşe yol açabilir.
- Kalsiyum emilimini bozabilen D vitamini yetmezlikleri kramplara yol açabilir.
- Nedeni tam olarak bilinmese de B1, B5 ve B6 vitaminlerinin eksikliği kramplara yol açabilir.
- Dolaşım bozukluğu, alkol kullanımı ve diyabet gibi rahatsızlıklar genellikle kramp nedeni olarak görülmektedir.