Kalıtsal Hastalıklar Nelerdir?

Kalıtsal hastalıklar nelerdir? Son yıllarda daha çok karşımıza çıkmaya başladı. Özellikle de geçtiğimiz yıl baş gösteren ve hala devam etmekte olan covid-19 salgın hastalığı ile birlikte insanlar birçok konuyu araştırmaya başlamışlardır. İnsanların içinde bulunduğu korku ve panik hali neticesinde merak ettikleri ve sordukları konuların başında kalıtsal hastalıklar nelerdir? sorusu gelmektedir. Aslında merak edilen konu tam olarak kalıtsal hastalıkları olan kişilerde covid-19 farklı bir etki yapar mı? Konusudur. Kalıtsal hastalıklar nelerdir sorusuna verilecek cevabın anlaşılabilir olabilmesi için kalıtsal hastalıklar tanımı yaparak konuya giriş yapmak konuyu daha iyi kavrayabilme açısından yerinde olacaktır diye düşünüyoruz.
Kalıtsal Hastalık Anlamı ve İçeriği
Her canlı birbirinden bağımsız ve farklı yönleri olan özelliklere sahiptir. Canlılar arasındaki benzer ve farklı yanlarını ortaya çıkmasını sağlayan ve bunların anne babadan çocuklarına nasıl geçtiğini inceleyen bilim dalına kalıtım denir. Soyaçekim olarak da bilinen kalıtım bütün canlılarda görülmektedir.
Genler yoluyla anne babadan çocuklarına geçen özelliklere kalıtsal özellikler denir. Kan grubu, göz rengi, renk körlüğü, çok parmaklılık kalıtsal özelliklere gösterilebilecek örneklerdir. Bu bilgiler ışığında kalıtsal hastalıklardan bahsetmek yerinde olacaktır.
Hepimizin bildiği gibi bazı hastalıklara havada, suda ve yediğimiz, içtiğimiz besinlerde bulunan mikroplar neden olmaktadır.

Bir kısım hastalıklara ise doku ve organların zaman içinde yıpranması neden olur.
İşte tam da bu aşamada gündeme getirebileceğimiz bir diğer hastalık nedeni ise kalıtsal hastalıklar olmaktadır.
Kalıtsal hastalıklar dediğimizde aklımıza bütün aileden çocuklara geçen hastalıklar olmalıdır. bazı durumlarda ise ailede olmamasına rağmen ilk kez çocuklar aslan kalıtsal hastalıklar olabilir bu durum yadırganacak bir durum değildir. Bu durum ise kromozom bozukluklarından ileri gelmektedir.
Kalıtsal Hastalıklar Nelerdir?
Kalıtsal hastalık çeşitleri:
- Kromozom bozuklukları, Down sendromu ve Turner sendromu örnek gösterebileceğimiz bu durum eksik veya fazla oluşmuş kromozom sayısından ileri gelmektedir.
- Tek gen hastalıkları, akraba evliliğini bağlı olarak gelişen ve metabolik hastalıklar ve enzim eksiklikleri bulunmasıdır.
- Multifaktöriyel kalıtımla geçen hastalıklar içinde sayabileceğimiz hastalıklar ise diyabet, kanser ve bazı romatizmal türleridir. Diğer hastalıklardan farklı olarak bu türde çevre, beslenme, enfeksiyonlar ve radyasyon gibi genetik dışı faktörler devreye girmekte ve hastalık sebebi olmaktadır.