Çayın Faydaları
Çayın faydaları; evet hepimizin çok ama çok sevdiği çayın faydalarını saymakla bitiremeyiz. Songül Kanımtürk’ün kendi kaleminden çay çeşitlerini ve faydalarını getiriyoruz.
Çayın Faydaları – Siyah Çay
Siyah çay, çay yapraklarının ezilmesi sonucu ortaya çıkan “polifenol oksidaz “enziminin katalize ettiği oksidasyon sonucu oluşmaktadır.Bu işlem sonucunda theaflavinler, thearubiginler ve diğer kompleks polifenoller meydana gelmektedir.
Long Çayı
- Kısmen fermente edilmiş çay türüdür. Siyah ve yeşil çayın sağlık etkilerine birlikte sahiptir. Sağlıklı cilt hücrelerini koruyan ve yaşlanma sürecini yavaşlatan birçok antioksidan içermektedir.
- Kanserin önlenmesi,
- Kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi,
- Obezitenin sıklığının azalmasındaki etkilerine odaklanmıştır.
- Kan akımını hızlandırmak,
- Alkol ve toksinleri elimine etmek,
- Hastalıklara karşı direnci artırmak,
- Eklem ağrısını azaltmak,
- İdrarı temizlemek ve atımını hızlandırmak İçin kullanılmıştır.
- Dünya çapında yaklaşık % 2 oranında tüketilmektedir.
Beyaz Çay
İki yaprak ve bir tomurcuktan elde edilen beyaz çay, ya kısmen fermente edilir ya da hiç fermente edilmez. Camellia Sinensis bitkisinden elde edilen çaylar içinde en yüksek miktarda antioksidan ve en düşük oranda kafein içerendir.
Çay Ve Sağlık İlişkisi
Çay hem lezzetli bir içecektir hem de koruyucu ve tedavi edici özellikleri yüzyıllardır bilinmektedir. Çay polifenollerin antioksidan etkilerine bağlı olarak olumlu etkileri belirtilmiştir.
Çay; antihipertansif, antiaterosklerotik, hipoglisemik ve hipokolesterolemik etkiye sahip antioksidan polifenolik flavonoidlerce zengindir.
Hayvanlarda akciğer, deri, özafagus ve gastrointestinal kanserlere karşı mükemmel bir tedavi etkisi göstermektedir.
Yeşil çayın; Sindirime yardımcı olma, kanın arıtılması, vücut regülasyonunun sağlanması, vücut ısısının düşürülmesi, diş ve kemiklerin güçlendirilmesi, kalp fonksiyonunun artırılması,immun sistemin desteklenmesi, yaşlanmanın ve besin zehirlenmesinin önlenmesi, Virüslerle savaşma,
Kan şeker seviyesinin düşürülmesi gibi birçok terapötik etkileri vardır.
Çayın hafıza ve öğrenme üzerine olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir.
Ağırlık kaybı ve korunumunda da kateşinlerin büyük rolü vardır.
Kış aylarında soğuk algınlığına karşı koruma ve vücut direncini geliştirmek için de insanların tercihleri ıhlamur, ada çayı gibi bitki çayları olmaktadır.
Çay Ve Kanser İlişkisi

Çayın dünya çapında en çok araştırılan etkilerinden biri kanserdir.Çay tüketimi ile kanser türlerinin gelişmesi arasında ters ilişki olduğu gösterilmiştir. Çayın tümörleşme sürecindeki çok yönlü inhibisyon etkisi antikanserojenik, antioksidatif, antiproliferatif ve pro-apoptotik etkilerine bağlı olarak oluşmaktadır.
Iowa’da post-menopozal kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmada ,çoğunlukla siyah çay olmak üzere, çay tüketiminin sindirim yolu ve idrar kesesi kanserlerine karşı koruyucu etkisi olduğu gösterilmiştir.
Japonya’da günde 10 fincandan (2 litre) fazla çay tüketen kadınlarda tüm kanser türlerinde görülme riskinin azaldığı belirlenmiştir.
Çayın kansere karşı koruyuculuğu için pozitif etki olduğunu gösteren raporlar ağırlıkla yeşil çay tüketen Asya ülkelerinde görülmektedir.
Çoğunlukla siyah çay tüketen Avrupa ülkelerinde ise koruyucu etkiler daha seyrek olarak görülmektedir.
Dejeneratif değişiklikler yaşlanmanın işaretlerini gösterir.
Çayın yaşlanmayı geciktirici özelliği olduğu, bu özelliğinin içeriğindeki flavonid bileşenlerinin nöroprotektif özelliğinden kaynaklandığı bildirilmiştir.