Geniz Yanmasına Ne İyi Gelir?
Geniz Yanmasına Ne İyi Gelir? Çeşitli hastalıkların belirtisi olarak kabul edilebilen geniz yanması veya boğaz yanması küçük büyük herkesin başına gelebilen istenmeyen bir durumdur. Genellikle bahar ve kış aylarında ortaya çıkan geniz yanması grip enfeksiyonunun başlıca belirtisi olarak kabul edilir. Bunun dışında daha başka hastalıkların belirtisi olarak da görülebilir.
Son derece hassas bir yapı olan boğaz aşırı sıcak içeceklerde kolayca tahriş olmakta yutkunma zorluğuna Boğaz yanmasına sebep olmaktadır ve ek olarak ses değişikliğine halsizliğe ve hatta Yüksek ateşe yol açabilir. Nadir olmamakla beraber boğaz ve mide yanması ile birlikte ortaya çıkabilir. Bakterilerden kaynaklanan geniz yanması antibiyotiklerle kolayca tedavi edilebilir.
Hafife alınmaması gereken geniz yanması virüs kaynaklı olarak da ortaya çıkabilir. Kronik hastalığı olanlar için tedavi daha zordur. Viral enfeksiyonlarla baş etmek, bakteri kaynaklı enfeksiyonlarla baş etmekte daha zordur. Geniz yanmasına sebep olan ana kaynağın ortaya çıkarılması ile birlikte tedavi süreci başlar.
Geniz Yanması Tedavisi
Geniz yanması tedavisi evde alınacak önlemler yerine, doktora başvurularak ilaç desteğiyle daha kolay bir daha etkin bir şekilde gerçekleştirilebilir. Kişisel olarak alınacak önlemler arasında daha küçük lokmalarla aşırı sıcak ya da soğuk olmayan yiyecek ve içeceklerle bu süreci geçiştirmek önemlidir. Bazı hastalarda alerjik reaksiyonlara bağlı olarak da geniz yanması ortaya çıkabilir. Bu durumu tetikleyen faktörün ortaya çıkarılması tedavi süreci başlar.
Geniz yanması nedenleri arasında grip soğuk algınlığı zatürre farenjit bademcik iltihabı bronşit tonsillit sinüzit aşırı sıcak yiyecek ve içeceklerin tüketimi gibi nedenler sayılabilir. Bütün üst solunum yolu hastalıkları boğaz ağrısına, geniz yanmasına yol açabilir. Enfeksiyonlar bu bölgede cildi tahriş ettiği için ve dokuyu bozduğu için ağrılar ortaya çıkar.
Reflü Tetiklemesi
Reflü nedeniyle boğaza kadar yükselebilen mide asidini ortaya çıkardığı tahriş geniz yanmasına sebep olur. Bu durumda reflü tedavi edilmeden rahatsızlık tamamen kaybolmaz.
Geniz yanmasına neden olan bazı faktörler arasında uzun süre yüksek sesle konuşmak aşırı sigara tüketimi aşırı soğuk sıcak içecek tüketmek aşırı baharat tüketimi gebelik ve atmosferi kuru olan alanda uzun zaman geçirmek sayılabilir.
Geniz Yanmasına Ne İyi Gelir Evde Çözüm

Bakterilerden kaynaklanan geniz yanması için başlıca tedavi yöntemi antibiyotik almaktır. Evde tuzlu suyla gargara yapmak zencefil çayı içmek papatya ıhlamur çayı nane çayı içmek, baharatlardan uzak durmak çok sıcak ya da çok soğuk içecekleri tüketmemek geniz yanmasına evde çözüm yöntemleri arasındadır. Bazı kişilerde aşırı yağlı yemek aşırı kola tüketimi aşırı kahve tüketimi geniz yanmasına yol açar.
Hamile kadınlarda da sık sık ortaya çıkan geniz yanması gebeliğe has ortaya çıkan daha aktif bağırsak ve mide hareketlerindeki değişimlere bağlı olarak kendini gösterir. Hamileliğin son dönemlerinde bebeğin hacminin büyümesi midedeki baskıyı arttırmakta ve bu baskı nedeniyle Mide içindeki asidin yemek borusundan yukarı çıkarak boğaza kadar çıkması mümkün olmaktadır. Bu durumda olan hamile kadınlarda bol bol çikolata tüketimi önerilebilir.