Sağlık

Kemik Erimesi Nasıl Anlaşılır?

Kemik erimesi, kemiğin içerisindeki kalsiyum miktarının azalması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu hastalık da kalsiyum miktarının azalması, kemiğin çok daha kolay bir şekilde kırılmasına sebep olur. Peki kemik erimesi nasıl anlaşılır? Tıp dilinde Osteoporoz olarak bilinen bu hastalıkta omurga ve sırt bölgesinde ciddi şekilde ağrılar görülür. Ağrılar, kemiklerin zayıflamasına ve kırılmalarına sebep olur. Boyda kısalma, bel ve sırt ağrıları, kamburlaşma gibi belirtiler bu hastalığın en önemli semptomlarındandır. Bu hastalığı Osteoporoz olarak da duymuş olabilirsiniz. Bu isimle de anacağımızı belirtelim.

Bu yazımızda sizlere Osteoporoz ve kemik erimesi tedavisi hakkında bilgiler vereceğiz. Eğer siz de bu hastalık konusunda daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız, yazımızı sonuna kadar okumalısınız.

Kemik Erimesi Tedavisi Nasıl Olur?

Kemik erimesi tedavisi, konusunda birçok seçenek mevcuttur. Osteoporoz hastalığının tedavisi imkânsız bir tedavi değildir. Bu tedavideki amaç, kemik kalitesini artırıp güçlendirerek, kırık oluşumunun önüne geçer. Hastalığın tedavisinde kemik yapısını güçlendirecek ilaçlar kullanılmaktadır. İlaç tedavisi, kan ve idrar testi değerlendirilip uygun bulunan hastalarda uygulanır. Her Osteoporoz ilacı her hastaya uygun değildir. İlaç tedavisi doktor kontrolünde gerçekleştirilir.

Yaşa göre değişmekle beraber Osteoporoz tedavisi yapılırken kalsiyum ve D vitamini gibi destek tedavileri uygulanır. Kalsiyum ihtiyacı 1500 mg iken, D vitamini ise 60 ml arasında tutulur; fakat az önce de bahsettiğimiz gibi bu miktar yaş gruplarına göre değişkenlik gösterebilir. Osteoporoz hastalığında ilaç tedavisinin yanı sıra fiziksel aktivite de tavsiye edilir. Egzersiz ve spor sayesinde kas ve kemiklerinizi güçlendirip, rahatsızlığınızı tedavi edebilirsiniz.

Bu Gıdaları Tüketmeye Özen Gösterin

Kemik erimesi hastalığının doğru beslenme ve düzenli bir egzersiz programı sayesinde önüne geçebilirsiniz. Bu bağlamda mutlaka kalsiyum ve mineral açısından zengin olan gıdaları tüketmeye özen göstermelisiniz. Osteoporoz’dan sizi koruyan en önemli besinlerin başında süt ve süt ürünleri gelmektedir. Diğer tüketmeniz gereken gıdaları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yeşil yapraklı sebzeler
  • Kuru baklagiller
  • Süt ve süt ürünleri
  • Tahıl bakımından zengin besinler
  • D vitamini içeren gıdalar

Eğer Osteoporoz rahatsızlığınız varsa, yukarıda sıraladığımız besinleri ve gıdaları tüketmeye özen göstermelisiniz. Bu gıdaların yanı sıra hayatınıza egzersiz ve sporu da eklemelisiniz. Bu sayede Osteoporoz tedavisi süresini daha da kısaltabilir ve sağlıklı bir yaşama sahip olabilirsiniz.

Risk Altında Olanlar Kimler?

Peki Osteoporoz hastalığında risk altında olanlar kimler? Bu rahatsızlığın oluşmasında kalıtsal ve genetik özellikler daha çok etkilidir. Kalıtımsal faktörlerin dışında risk altında olanlar ise şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Sigara ve alkol tüketen kişiler
  • 60 yaş ve üzeri
  • Spor ve egzersiz yapmayanlar
  • Kalsiyum ve magnezyum oranı düşük gıdalarla beslenenler
  • Kemik kaybına ve güçsüzlüğüne neden olabilen ilaçlar
  • Uzun süreli yatak istirahatinde olup, fiziksel aktivitesi yetersiz olanlar

Genetik kalıtımsal özellikler dışında eğer yukarıdaki maddelerden herhangi birine sahipseniz, bu hastalığın risk grubundasınız demektir. Bu sebepler Osteoporoz tedavisi sürecini de doğrudan etkiler.

Kemik Erimesine Hangi Bölüm Bakar?

Kemik Erimesi Nasıl Anlaşılır?
Kemik Erimesi Nasıl Anlaşılır?

Günümüzde en çok merak edilen sorulardan birisi de Osteoporoz’a hangi bölümün bakıyor olduğu sorusu… Osteoporoza fizik tedavi bölümü bakar. Erkeklere nazaran kadınlarda daha fazla görülen bu hastalığa sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, hemen bir fizik tedavi bölümüne başvurmalısınız. Bu hastalık da doğru teşhis ve tedavi hastalığın ilerlemesi konusunda son derece önemlidir.

Hastalığın, hayatınızı daha da fazla olumsuz etkilememesi için erken teşhis çok önemlidir. Böyle bir rahatsızlığınız olduğundan şüpheleniyorsanız veya belirtilerini taşıyorsanız geç olmadan bir uzmana danışmalısınız. Uygun ilaç tedavisi ve egzersiz programı sayesinde daha sağlıklı bir yaşama sahip olabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu